Sushi rýže je mou každodenní závislostí! Dělám ji tak, aby byla vláčná a lepivá.
Spoustu z vás se mě na to ptalo, tak je tu „recept/ nerecept“ 😀…
Postup:
🔸 Gramáž rýže (za syrova) nasypeme do rýžovaru a propláchneme vlažnou vodou.
🔸 Osolíme (dávám 1g soli na každou porci- pokud tedy dělám 2 porce, dám 2g soli).
🔸 Poté zalijeme vlažnou vodou (dávám 3,3 násobek gramáže rýže, pokud mám menší porci a 2,5 násobek pokud mám větší porci).
🔸 Zapneme rýžovar a necháme přitom pokličku lehce odklopenou (je tam záměrně více vody, rýže by se zavřenou pokličkou mohla vybublat).
🔸 Po uvaření vytáhneme rýžovar ze zásuvky a pokličku zpět přiklopíme.
…Zkuste a zaručuju, že už nebude chtít jinou!! 🙂
Tip:
Pokud máte problém, že se vám rýže připálila, je to dvěmi možnými důvody:
1) Nedávejte do rýžovaru méně, jak 100- 150g rýže (za syrova). Rýžovary mají větší objem a nejsou ideální pro menší gramáže. I v případě 100- 150g bych dala klidně 4 násobek vody, místo 3,3.
2) Nechejte rýžovar vychladnout minimálně na 2-3 hodiny. Po vytažení ze zásovky a přiklopení pokličkou. Případně si udělat rýži večer, pokud ji chcete hned další den ráno.